Zen Voorne

Zen Voorne is sinds 2013 actief in het organiseren van Zen meditatie en Mindfulness.

Meer en meer worden we ervan bewust dat meditatie goed voor ons is. Talloze wetenschappelijke onderzoeken onderstrepen het belang én het nut van deze eeuwenoude methodiek.

In de huidige tijd waarin er steeds meer van ons wordt verlangd zijn we geneigd om onszelf, spreekwoordelijk, voorbij te lopen. Zinnen zoals: ‘The sky is the limit’, ‘Leef je droom’, ‘Alles is mogelijk als je het maar wilt’ kunnen een enorme psychologische belasting geven. Je kan je bijvoorbeeld afvragen hoe het kan dat jij niet ‘je droom leeft’? Doe je wel genoeg je best om ‘iets’ te bereiken? Misschien is je droom niet goed genoeg en kan het beter. Op de social media krijg je in ieder geval wel de indruk dat dit de andere mensen wel lukt.

Burn-out en depressie dreigen volksziekte nummer 1 te worden. Wat is ons antwoord hierop?

Binnen deze prestatie samenleving is het moeilijk om dicht bij je zelf te blijven. De verleidingen zijn talrijk en het kan lastig zijn om daar niet op stuk te lopen. Wij helpen je om bewust te worden van datgene wat er nu op dit moment bij jou gaande is. Je krijgt inzicht in je onbewuste patronen, jouw manieren van doen om overeind te blijven. Je keuzevrijheid wordt dan vergroot. Weten wat je wilt zodat je je eigen droom kan verwezenlijken en niet die van een ander. Je eigen idealen en behoeften leren kennen. Vanuit deze ontmoeting met jezelf sta je juist meer in het leven, nu op jouw manier. Je leert om te gaan met de turbulentie van het leven, die gaat namelijk niet weg. Vanuit dit perspectief kan je kiezen voor jouw mogelijkheden. Je kan gewoon dromen maar wel met de ogen open.

Vaak krijgen we de vraag wat het verschil is tussen Zen-meditatie en de Mindfulness training.

Als we fysieke training als metafoor nemen, dan is de Mindfulness training een bootcamp en de Zen-meditatie de sportschool. Mindfulness training geeft je handgrepen die je direct kan toepassen in je dagelijks leven. In deze mindfulness training zijn de eeuwenoude meditatietechnieken en de moderne psychologie samengevoegd in een programma dat wereldwijd op gelijke wijze wordt gegeven (MBCT-methode). Tijdens de 8 weken krijg je huiswerk waarin je jezelf oefent om te herkennen wat er in jou omgaat.

In de wekelijkse zen-meditatie komt een vaste groep deelnemers in onze Zendo bijeen. We werken vanuit de gebruiken van de Rinzai school – een eeuwenoude traditie waarin zen meditatie en koan studie centraal staan. Zen meditatie is fitness voor de geest; gericht op de vraag wie je bent maar ook een aandacht training, leren te onthechten, los te laten en je voor te bereiden op ongemak. Je traint jezelf in levenskunst.

Kijk op www.zenvoorne.nl voor meer informatie.