Inspiratie zoeken hoeft niet het komt op mijn pad -4-

De zon onze eeuwige lichtbron wat zouden we zonder haar. Over haar wil ik schrijven Ze verwarmt maakt blij, laadt op en inspireert. Dansen in de zon of in de volle maan alle culturen erkennen hier waarde aan. Zolang er mensen zijn worden er ceremonieën en rituelen gehouden vanuit de krachten van deze lichtbronnen. De zon voelt als vrouwelijk de maan mannelijk, zij staat aan de hemel en hij schijnt door de bomen. Nu en dan stond ik in het midden tussen zon en maan. Op zo’n moment met beide krachtbronnen zichtbaar aan de heldere hemel voel ik me nederig. De zonnegroet is een bekende yogaoefening die wel 95 spieren in beweging zet. En met begeleidende woorden als gebed gebeden kan worden. Ik vind dit zo’n fijn begin van mijn dag. De woorden willen gedeeld;

Zonnegroet

Om mitraya namaha                    liefdesgroet aan het licht in mij , mijn beste vriend, mijn meest intieme partner
Om ravaye namaha                      groet de kracht van de zon om ons en in ons innerlijk
Om suryaya namaha                    groet aan het innerlijk vuur mijn brandend verlangen naar heelheid, licht energie en kracht
Om bhanave namaha                   groet aan het licht van het innerlijk, dat het onbewuste bewust laat worden, dat zowel licht als zicht geeft
Om khagaya namaha                   groet aan de ongebonden vrijheid en mijn onzelfzuchtige verbonden in de goddelijke thuishaven
Om pushne namaha                    groet aan de zon als bron van onze meest essentiële
Om hiranyagarbhaya namaha  groet aan de gouden moederschoot centrum van oorspronkelijke puurheid en stralende onschuld
Om marichaye namaha              groet aan de heel makende genezende kracht van de zon
Om adityaya namaha                  groet aan de zon als moeder van het licht als geefster van inzicht en verlichting
Om savitre namaha                     groet aan de geestelijke zon, het licht in mens en natuur dat leidt naar het wezenlijke licht in mij
Om arkaya namaha                     groet aan de openende straling van het licht in het innerlijk dat de duisternis vernietigt
Om bhaskaraya namaha            respectvolle groet aan U oorzaak van alles in mij en om mij.

 

 

Aan het einde van de lente had ik al veel zonnestralen en vitamine D opgeslagen. Niet vermoedend dat de zon zoveel ging stralen deze zomer. Licht, daglicht, zonlicht correspondeert met het licht in onze levende gezonde cellen. Licht maakt ons blij en vrij én inspireert.

Als ik me somber voel ervaar ik geen licht. Dan kan ik niet dansen, wil ik niet bewegen, lusteloosheid bepaalt, en de wil om te slapen overheerst. Creativiteit zet me aan maakt dat ik een opdracht naar mezelf creëer. Pak een krijtje en doe! Vaak wordt het een onooglijk abstract gewrocht , soms een acceptabele tekening. Als ik de moeite neem om langer te kijken ontdek ik veelal een boodschap in de creatie, een boodschap voor de dag en dat moment.

 

Depressieve mensen kruipen liefst onder een deken kunnen het licht niet aan. Lusteloosheid is een uitdaging om in beweging te komen. Dat kan door simpelweg structureel de dingen te doen die het leven vraagt. Maar als er niets gevraagd wordt wat dan? Bidden en zingen en samenvallen met een hogere bron van licht maakt het innerlijk licht zichtbaar, voelbaar. Meebewegen vanuit mededogen met wat er is helpt . Dan krijg ik visie en zicht op mezelf. Dan wordt oud zeer opgelost. Dan wordt ik helend geraakt. Dan gaat het licht letterlijk aan.

 

 

Het lukt verder te kijken. Dankbaar te zijn en tevreden. Onze lichtbron bron in onszelf aanspreken is niet de gemakkelijkste weg. Het vergt moed, oefening na oefening en bovenal vertrouwen dat die bron er is en dat er verbinding mee te maken valt.
Hoe gemakkelijk is het vertier te zoeken en afleiding. En hoe moeilijk is het om hulp te vragen als het echt niet zelf lukt. Trauma’s zijn er in zovele vormen en gradaties. Trauma’s toebrengen aan een ander is zo gebeurd. Bewust vanuit kwade bedoeling of onbewust vanuit onwetendheid of onvermogen. Krampen in de maag , krullende tenen een unheimisch gevoel. Onmacht, pijn. Als ik bezie welke trauma’s er op wereld niveau worden toegebracht dan ril ik en verval ik in bezorgdheid. Tegenover trauma’s, pijn en bezorgdheid is er een verlangen naar vertrouwen en hoop op verlichting. Hulp op de juiste plek, het juiste woord, de juiste aanraking, de juiste voeding, het verlevendigende licht. Verlichting van,… . Dat wens ik elk levend organisme toe. Het juiste op het juiste moment in de juiste dosering. Voor jou en in jou.

 

 

Zoveel prachtige sluierwolken sierden wekenlang onze zomerse blauwe luchten. Witte krijttekeningen op een blauw papier kunnen nimmer hun schoonheid en licht en luchtigheid van wolken evenaren. De indianen voorspelden deze wolken al in oude tijden. Ze noemden hen de wolken van de nieuwe tijd. Daar zijn wij met elkaar ingerold, in de nieuwe tijd. We zijn gewend geraakt aan bewustwording en verantwoording nemen in wie we zijn en wat we doen. En de gevolgen daarvan,… De vruchten die we mogen pukken van datgene wat we voeden en gevoed hebben en de wrange gevolgen van datgene wat we uitputten verwaarlozen of geen aandacht geven.
Wolken die geen regen geven. We zagen er zovelen de afgelopen weken. Wij pasten ons waterverbruik aan. Ja hoor, het kan nog steeds met veel minder het maakt ons creatief.

 

 

Prachtige weken vol warmte waarin we konden ‘vliegeren” en spelen. Met in ons achterhoofd de bezorgdheid om het grote verhaal erachter. Om de gevolgen. We zoeken naar nieuwe wegen. Worden wakker en alert. Wij spoelen al jaren de wc door met regenwater. Nu vangen we nog vaker water op dat nutteloos stroomt en doen er van alles mee. We gaan minder douchen en gebruiken heerlijk vaak een ‘koel ‘washandje.
De natuur blijft verrassend. Laten we haar koesteren. Gelukkig komt de regen weer in ons kikkerlandje. Gelukkig zit onze piepkleine vijver vol met salamandervisjes. Nieuw leven geeft altijd hoop. Salamanders zijn amfibieën. Ze leren ons onze dromen waar te maken. Ze leren ons water en land goed te beheren. Er worden steeds meer mensen bewust. Dat geeft vernieuwing. Dat maakt creatief en inspireert. En vanuit het collectief mogen we zingen en bidden en mediterend helen waar het maar kan. Dat is onze nieuwe tijd. Dat gaat voorbij grenzen en dogma’s en overtuigingen. En de cirkel van licht groeit. In elke glimlach. In elke vorm van aandacht, in elk vorm van hulp.
Ik dank de zon voor deze inspiratie.
Waar ben jij je bewust van geworden vandaag?
Wat maakt jou creatief?

 May the longtime sun shine upon you all love surround you

and the pure white light within you guide your way on.

Waar wij bewust worden groeit toekomst.

Thea Boom- Legierse
Praktijk voor natuurgeneeskunde één

Posted by Thea Boom