Winterslaap en vernieuwing: januari volgens de energetische seizoenen

De kerstboom is opgeruimd en de jaarwisseling is voorbij. De rust (of onrust) van de feestperiode is achter de rug en je gaat ‘er weer tegen aan’. Met goede voornemens, hernieuwde energie, plannen. Maar stel… wat zou gebeuren als je dat niet deed? Als je jezelf net iets meer een pas op de plaats gunde om op kracht te komen. Net als de natuur dat doet?

We leven in een prestatiemaatschappij en velen van ons voelen de behoefte om continu bezig te zijn. Het idee om in rust een proces af te wachten is ons vreemd, bedreigend zelfs. Terwijl het dierenrijk en de natuur ons wel degelijk laten zien dat het leven uit seizoenen bestaat en dat elk jaargetijde haar eigen antwoord verdient.

Nu is het een gegeven dat de meesten van ons werken en dat we financiële, sociale en familiaire verplichtingen hebben. Je kunt dan moeilijk, zoals een beer of eekhoorn, je terugtrekken in je holletje voor een uitgebreide winterslaap. Echter, een beetje “slapen” kan wel als je weet hoe en waarom je het doet.

Januari in de jaarcyclus: de maand van de winterslaap

Januari is de laatste maand van de energetische winter, de nacht van het jaar. De tijd van oogsten en evalueren (herfst) is al lang voorbij en een periode van loslaten, afscheid nemen, uiterlijke rust en innerlijke groei is aangebroken, met als hoogtepunt de donkere dagen rondom de winterzonnewende op 21 december. Wellicht voel je ook zo de behoefte je terug te trekken, lekker bij de openhaard, in je eigen universum?

Wie lang genoeg in zichzelf verblijft, merkt dat er vanzelf nieuwe verlangens naar boven komen en ontdekt, op een wat dieper niveau, wat hij of zij in dit leven werkelijk wenst. Januari is de maand om een bedding in jezelf te creëren voor deze verlangens, voor de “zaadjes” die diep van binnen ontkiemen in afwachting van de groei die in de lente plaats gaat vinden. Groei die overigens niet te voorspellen valt, want net zoals met creativiteit komen de beste ideeën in je op, juist op een moment dat je helemaal niet met je vragen of problemen bezig bent.

In januari is het grootste gevaar dat je al naar buiten komt met ideeën die nog in de kiemfase zitten, dat je meegaat met de eerste de beste verleiding. Het is fijn om ‘iets te melden te hebben’ en toch is het belangrijk om je verlangens en ideeën nog even bij je te houden zodat je eerst in jezelf een beeld kunt ontwikkelen en er vertrouwd mee raken. Pas dan kom je ermee naar buiten en ga je opzoek naar mensen en dingen die je kunnen helpen bij de realisatie ervan. Dat hoort bij de lente en dat begint, energetisch gezien op 6 februari.

Onthechting en ontvankelijk worden: mijn eigen winter

Vlak voor kerst nam ik afscheid van een koor waar ik 14 jaar lang gezongen heb en heel veel mooie en intensieve dingen heb beleefd. Dit proces begon in oktober met de eerste tekens van verveling en mij minder betrokken voelen. Halverwege november besefte ik dat de passie, de bezieling weg was en wist ik dat het tijd was om los te laten, af te ronden en afscheid te nemen.

Nu voel ik me kalm van binnen; de stilte doet haar intrede. Ik ben kaal geworden, net als de bomen, en de donkere dagen van december en januari moedigen mij aan om naar binnen te keren, om mijn kern te zoeken. Mijn werk gaat door, echter ik voel nu geen drang om nieuwe activiteiten te ontplooien of grote beslissingen te nemen. Even een pas op de plaats om de innerlijke ruimte die ik ervaar te koesteren en mijn hele systeem de kans te geven om deze te integreren. Ik sta toe dat ik het even niet weet, en dit niet-weten voelt als een verworvenheid. Ik leg angst en de behoefte om te presteren zo veel mogelijk naast me neer en volg wat er is: Wie leiding neemt verdwaalt, wie volgt vindt leiding lees ik. Ik besluit om vertrouwen te houden, om niet te forceren. En wacht dit mooie winterproces af.

Vragen voor de maand januari

Vragen hoeven niet in deze periode, maar als je dat wilt kun je tijdens het eerste of tweede weekend van januari even de tijd maken voor wat aantekeningen: wat heb je in deze lege winterperiode beleefd?

  • Wat is voor jou een juiste manier om ruimte te maken voor iets nieuws?
  • Bij het afremmen, minderen, gas terugnemen: hoe gaat dat bij jou?
  • Welke nieuwe kiemen willen mogelijk door jou geboren worden?

 

 

Posted by Helen Edwards