De energetische seizoenen – een ander ritme voor leven en werk

Wist je dat, energetisch gezien, de winter al begonnen is? Dat stelt Jaap Voigt in zijn boek “Leven & werken in het ritme van de seizoenen”. Winter, het seizoen van loslaten en inkeer deed rond 6 november al haar intrede en zo bekeken hebben wij alle tijd om bewust naar het hoogtepunt, de winterzonnewende op 21 december toe te leven.

Toen ik het boek in handen kreeg, herkende ik me meteen in zijn uitleg over hoe we anders met de jaarindeling om kunnen gaan. Ik heb me altijd verbaasd over het feit, dat de zomer officieel begon met de langste dag. Ik voelde me ‘overvallen’ door deze jaarlijkse mijlpaal, die best wel een feest waard is, omdat ik op dat moment de zomer niet of nauwelijks aan het beleven was.

Ook als wandelcoach in de natuur werd ik enthousiast. Ik werk vaak met de seizoenen als metafoor voor levensprocessen en het startpunt van een proces is te vergelijken met het begin van de lente. Daar hoort een bepaald beeld bij en dat is meestal niet wat we op 21 maart om ons heen zien. Op dat moment zijn de eerste bladeren al aan de bomen en de eerste bloemen zijn al uitgekomen.

Een vroeger begin van de lente past daar veel beter bij. Weliswaar zijn de eerste bloemen er al, maar het kan nog bitter koud zijn en de vorst kan vernielingen aanrichten. De strijd om boven de grond te komen is nog in volle omvang gaande en de vormen moeten nog zichtbaar worden. Een veel minder gemakkelijk begin dus, wat wel veel dichterbij de realiteit van een startfase past.

De energetische seizoenen in jezelf beleven

Bedenk dat er vier hoogtepunten zijn in een jaar: de winter- en zomerzonnewenden en twee equinoxen rond 20 maart en 23 september (dag en nacht even lang). Deel je de seizoenen in rondom deze hoogtepunten dan gaat het seizoenritme ongeveer zes weken terug in de tijd. De winter begint op 6 november, de lente op 4 februari, de zomer op 5 mei en de herfst op 7 augustus!

Door hiervan bewust te worden, creëer je meer ruimte in jezelf om de energie van de jaargetijden in je op te nemen. Je kunt het meer integreren in je dagelijkse leven en per seizoen merk je ook dat er geleidelijk opbouw en afbouw is. Zo komt er ritme in je eigen leven en voel je sterker de golfbewegingen.

Je kunt ook veel beter herkennen wanneer het tijd is om uit volle kracht te gaan handelen en wanneer een periode van terugtrekking, consolidatie en verstilling nodig is om tot verdere ontwikkeling te komen. Vooral in onze Westerse maatschappij waarin een voorkeur voor groei en, expansie (lente en zomer) heerst, stappen we graag over deze laatste fase, de winter, heen. Met uitholling, stagnatie en burn-out als gevolg.

Bewust de winter in?

De winter is de nacht van het jaar. De aarde is schijnbaar slapend maar de krachten van vernieuwing zijn ondergronds aan het werk. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei. In de winter wordt je op jezelf teruggeworpen. Je wordt gevraagd om los te laten en de stilte in jezelf op te zoeken. Het gaat niet om doelen en wilskracht maar om vertrouwen te ontwikkelen dat inspiratie vanzelf komt, als iets uit niets.

Het leven mag in stilte door je heen stromen, terwijl jij in vertrouwen afwacht. En op den duur, tijdens de lente, ontstaan de vormen vanzelf.

Helen Edwards
Crescendo Coaching

 

 

Posted by Helen Edwards